Kaffeviden

 

DE TO MEST POPULÆRE KAFFEARTER ER:

ARABICA

Denne art står for 70 % af verdensproduktionen og er generelt dyrere end robusta. 

Planten er ret sart og kræver mere intensiv pleje end Robusta-kvaliteten.

Bønnerne har en langstrakt, oval form, en grønblå farve og er kendetegnet ved en lille, bugtet fure.

De vigtigste dyrkningsområder: Brasilien, Colombia, Mexico, Guatemala, Etiopien og Indien

Deres ideelle grosted er i en højde på mellem 600 og 2.000 meter: Jo højere, jo bedre bliver bønnernes sensoriske kvaliteter.

Kendetegn for smagen på Arabica: aromatisk, blød mod ganen, mere syrlig - pga. maksimal koffeinstyrke på 1,4%.

ROBUSTA

Denne art står for 30 % af verdensproduktionen og er generelt billigere end Arabica.

Som navnet antyder, er Robusta kaffe meget modstandsdygtig over for sygdomme og insektsangreb, og kan derfor bedre dyrkes under vanskelige vejr- og jordforhold end Arabica.

Robusta planten stammer fra Congo og er mest udbredt i Vest – og Centralafrika, men også Sydøstasien. I Vietnam, som er verdens næststørste kaffeproducent, dyrkes for eksempel udelukkende Robusta kaffe

Robusta dyrkes oftest i lavere terræn end Arabica . Planten vokser i højder mellem havets overflade og 600 meter, hvor den er modstandsdygtig over for varme-fugtige klimaforhold med temperaturer på over 30 °C. I de lave højder er det varmt og derfor modner bærerne hurtigere. (6-8 måneder) Den korte modningstid gør dog, at bærret ikke når at udvikle så mange aromastoffer.

Faktisk har Robustabønner kun 1/3 af de aromastoffer, som Arabicabønner kan indeholde. Den er altså mindre nuanceret, men har til gengæld masser af fylde og brugesi kaffeblandinger, der skal være kraftfulde.

Kendetegn for smagen på Robusta: bitter eftersmag i munden, en stærk fylde, karakteristiske fylde beriget med chokoladenoter, vedholdende eftersmag. Bønnerne har et højt koffeinindhold på 1,7 – 4%.

 

BLANDINGS KAFFE

Det er processen til kombination af forskellige kaffevarianter, der skal skabe forskellige smagsvarianter og intensiteter for at opretholde en konstant kvalitet

Der findes følgende blandingstyper:

100 % Arabica: Syrligheden, sødmen og de mest raffinerede aromaer (for eksempel citrus og blomster) er fremhævet.

Arabicakaffe og Robusta: Den robuste kvalitet giver fylde, en bitter note og mere krydrede strejf af tobak og bitter chokolade.

De bedste blandinger indbefatter op til seks forskellige typer kaffe (kaldet ‘oprindelse’) og kan være 100 % Arabica, sød og duftende, eller en blanding af Arabica og Robusta med en kraftig, fuld smag.

Vasket Arabica er en finere og mere syrlig kaffe end uvasket Arabica, der er sødere og mere afbalanceret. Vasket Robusta har en mere rund smag end den uvaskede.

Smagen af blandingen afhænger også af varianternes oprindelse. En hovedsageligt brasiliansk oprindelse giver en rig og chokoladeagtig smag. Centralamerikansk oprindelse leverer mere aromatiske og sarte blandinger


 

KAFFE JORDEN RUNDT:

 

Rene kaffer består af bønner udelukkende fra et afgrænset område. De har smag, som karaktiserer de områder, men der kan forekomme små variationer. På grund af skift i vejret og dermed variation i høsten, kan der være små ændringer i smagen, hvilket også er en del af charmen ved at købe et rent naturprodukt. Dog vil kvaliteten altid være i top på grund af vores grundige kvalitetssikring. 

Kaffens ærkefjende er frost. Derfor dyrkes kaffen i et bælte rundt om Ækvator – kaffebæltet. Det strækker dig fra syd ved Stenbukkens vendekreds til nord ved Krebsens vendekreds og hele jorden rundt. Kaffe dyrkes i 80 forskellige lande, hvoraf de største producenter er Brasilien, Columbia og Viatnam.

 

Brasilien

Brasilien er verdens absolut største kaffeproducent, og har været det i mere end 150 år. Landet leverer ca 35% af verdens produktionen, hvoraf 80% består af arabicasorter. Fælles for brasiliansk arabica kaffe er den milde og utroligt bløde smag med smagsnoter af chokolade, nødder, kakao og krydderier, som harmonerer utroligt fint med mælk, men som også er velegnet til en klassisk espresso. Ved en mørkere ristning vil du opleve noter af cedertræ og sprød, tør valnød.

Kendetegn for brasilienskkaffe: Mild og utroligt bløde smage, med smagsnoter af chokolade, nødder, kakao og krydderier

Etiopien

Etiopien som kaldes også kaffens hjemland, og kaffe dyrkes stadig i høj grad. Det er en af landets største eksportvarer, selvom produktionen foregår uden moderne hjælpemidler.

Legenden fortæller, at kaffe oprindeligt stammer fra Etiopien. En gedehyrde skulle ved en tilfældighed have opdaget de røde bærs opkvikkende virkning. Uanset om det er rent eventyr eller fakta, så kommer der megen god og spændende kaffe fra Etiopien. Etiopisk kaffe kan være svær at beskrive, men en ting er sikkert, det er en spændende kaffe. En vild kaffe der indeholder det hele.

Kendetegn for etiopiskkaffe: Forfinet syre, Medium krop

Etipisk kaffe er noget af det fineste der findes.

Kenya

Det estimeres, at der er ca 150.000 kaffefarme i Kenya og at 6 millioner kenyanere beskæftiges i kaffeindustrien. De største kaffedyrkende regioner ligger på bjergtinderne omkring Mount Kenya, som ligger på Ækvator. Kaffe fra Kenya kan betegnes som ”mild” Arabica, og er kendt for sin intense syrlighed og fyldige krop. Kenyansk kaffe er af høj kvalitet, og er noget af det mest eftertragtede kaffe i verden på grund af den markante syre. Kenyansk kaffe er desuden karakteriseret ved en komplet og kompleks smagsoplevelse.

Kendetegn for Kenyakaffe: ”mild” Arabica, Intense syrlighed, Fyldige krop

 

Guatemala

I Guatemala dyrkes kaffe i den sydlige del af landet, som har kyst mod Stillehavet. Især omkring byen Antigua, som var hovedstad da landet var spansk koloni. Terrænet er meget kuperet og består af både bjerge og vulkaner. Flere af vulkanerne er stadig aktive, og de jævnlige udbrud er med til at berige jorden.

Kendetegn for kaffe fra Guatemala: karakteristisk syre, god krop, blød og flot eftersmag

    

Indonesien/Java

Sumatra er en ø i det vestlige Indonesien, den vestligste af Sundaøerne. Det er den største ø, der er helt indonesisk og den sjettestørste ø i verden.

Tekniske set er Javakaffe en betegnelse for kaffe dyrket på øen Java. I dag er grænserne dog visket ud og man bruger nu betegnelsen om al kaffe, der produceres i Indonesien. Bliver en kaffe kaldt for en Java kaffe, skal der være bønner i fra Indonesien.

Kendetegn for Javakaffe: Fyldig kaffe, God Krop, Afdæmpet syre.

 

Columbia

Columbia er en af verdens største kaffeproducenter. En stor del af landets bedste bønner dyrkes på bjergskråninger omkring hovedstaden Bogotá, og højderne gør at bønnerne indeholder masser af syre og har en god fylde. Jorden er fed og rig, og luften er fugtig, hvilket er essentielle forhold for en kaffeplantage. Landet dyrker udelukkende vasket Arabica.

Kendetegn for Colombiakaffe: Masse af syre, God Krop, God eftersmag.

Mexico

I Mexico dyrkes primært Arabica kaffe. De fleste kaffeplantager ligger i den sydlige del af landet, i områder Chiapas, som grænser op til Guatemala og ligger ud til Stillehavet.

Kendetegn for mexicansk kaffe: medium syre, god krop, velbalanceret smagsoplevelse

Peru

Fra den bjergrige Chanchamayo-provins i Peru, dyrkes kaffen på små jordbrug ved foden af Andesbjergene. Kafferne fra Chanchamayo-dalen er populære og er dyrket økologisk. Her har kaffebuskene haft en masse tid til at suge kraft og næring fra den nærede jordbund. Det har frembragt kaffebønner med en dyb og sødelig kaffe med en god balance. Dette er en af grundende til at kaffebønnerne her fra Chanchamayo-dalen er populære. Virkelig en topkvalitets kaffe, der er spændende med dens sødlige og indbydende duft.

 

Kofferinfri kaffe

Processen vores koffeinfri kaffe gennemgår, hedder Mountain Water Process. Man lægger de grønne kaffebønner i vand og ved hjælp af CO2 tryk og forskellige temperaturer udtrækkes koffeinen. Ingen kemikalier anvendes, og filtreringsprocessen gør det muligt for bønnerne at opretholde deres smag.